Friday, July 10, 2009

Overzicht aankopen juni-juli

Zwart Gat van Charles Burns is moeilijk in enkele woorden samen te vatten. Aan de oppervlakte kunnen we spreken van een soortement horror-verhaal over een vreemdsoortige soa die mutaties veroorzaakt onder een groep jongeren ergens pakweg midden de jaren zeventig in een klein stadje in de US. Tegerlijkertijd is het ook een analyse van de vervreemding die de meeste pubers meemaakt bij het opgroeien. De ontluikende seksualiteit, de persoonlijkheid die zich ontwikkelt, de angsten en neurosen, de hele santeboetiek, het heeft er allemaal mee te maken. Wat ik er zo goed aan vind, is dat er nergens pasklare antwoorden in gegeven worden. Je zoekt het zelf maar uit. Mooie uitgave, goed boek.
Deze strips kocht ik op de rommelmarkt te Welle, niet wetende dat die zo enorm was. Volgend jaar trek ik hiervoor meer tijd uit, zeker weten. Ook kocht ik daar een prachtige poster, opgesteld uit allerlei covers van Dupuis, die een mozaiekfoto van Robbedoes vormt. Die krijgt een ereplaatsje in mijn bib als ze af is. Ook kocht ik een Slaine die ik al had! Gelukkig wou Patrick, de brave man die deze winkel uitbaat hem wel terugkopen.

Nu ik daar toch was, kon ik direct de prachtige verzamelbundel "New York, mi amor" meenemen die ik daar besteld had. € 15 is écht geen geld, zeker als je weet dat dit kleinood haast 100 pagina's telt en verschillende extra teksten bevat bovenop de drie strips die erin gebundeld zijn.

Deze onverholen hulde aan Asterix en Obelix doet Asterix en de Olympische spelen nog eens dunnetjes over en bevestigt zijn status als blijver in de boekenkast. De reeks, die eigenlijk een spin-off is van Lanfeust van Troy zou deze best wel eens kunnen kloppen qua voorliefde.Deze tweedehandse Matena kreeg ik er gratis bij, omdat ik zo'n goede klant ben. "De teloorgang van de oude Knudde" werd onlangs door de Nederlandse grootmeester herwerkt en apart uitgegeven, maar deze versie is stukken beter. Groter, leesbaarder, en completer, want vergezeld van de andere, compleet door Matena uit de duim gezogen vertellingen van A. den Dooier, alsook de geheel fictieve briefwisseling tussen beide heren. Vaak nog te vinden in de tweedehands zaken en De Slegte. Doe jezelf een plezier en koop hem.

Ook nog gevonden in De Slegte voor een minuscuul muntje, en ach, het is wel snoezig. Niks wereldschokkends, maar gewoon leuke prentjes, en leuke verhaaltjes en grapjes.
Er was nog een derde strip besteld bij P'trick , maar er was een vergissing gebeurd, en vandaar moest ik terug naar de winkel. Toen ik daar was, kon ik het me niet laten en nam ik deze Baudoin mee. Zijn "Braakland" is een soort kruising tussen dagboek, schetsboek en graphic novel. Alleszins is het een zeer persoonlijk werk over liefde of over het onvermogen om die liefde te beleven. Klasse.Ook zeer persoonlijk, deze drie schetsboeken van Art Spiegelman, de man die ons de gruwelen van de Holocaust diets maakte met muisjes in "Maus" geeft hier een zeldzame kijk in drie schetsboeken onder de naam "Be a nose". En alwaar men bij Crumb steeds vloekt, en naar de pagina tuurt en uitschreeuwt: "Verdomme! Hoe doet hij dat toch?! Dat kan ik nooit!" is het geruststellend te zien dat zelfs Spiegelman ook eens prutst. Hij maakt mooie dingen, maar verbergt de fouten niet, en dat strekt hem tot eer.

7 comments:

Occy said...

waarin verschilt de heruitgave van den dooier (die ik heb) van het oorspronkelijke werk?

voor de ret: mooie aanwinsten en benieuwd naar de bib!

Occy said...

insert s where needed ...

Lebbercherrie said...

Heb de heruitgave snel doorbladerd, en als ik me niet vergis, is 'ie in het zwart-wit, gearceerd en op A5-formaat. De oude is in kleur, op A4 formaat, minder gearceerd (en kan daardoor beter 'ademen') en bevat nog 'diverse correspondentie' (tussen Matena en den Dooier), 'Vingeroefeningen en vroeg werk' waarin kippen de hoofdrol spelen, ipv varkens.

Je kan hem vast nog ergens in De Slegte vinden, of in de betere stripwinkel. Geef er wel noet meer dan € 2 aan, want dan zijn ze je aan het afzetten.

Lebbercherrie said...

En verander klinkers waar nodig :-)

Occy said...

€2? verdomme, heb nog nooit minder dan €8 betaald voor een strip ...

Lebbercherrie said...

Tweedehands, he, tweedehands.

Anonymous said...

I don’t bookmark sites but i will bookmark this! LOL!

cheap clomid